De Verboden Stad Famagusta Cyprus

DE VERBODEN STAD FAMAGUSTA
Famagusta (Grieks: Αμμόχωστος, Ammóchostos) De stad ligt ten oosten van Nicosia, en beschikt over de diepste haven van het eiland Cyprus.
Tijdens de middeleeuwen, en dan vooral onder de republieken van Genua en Venetië, was Famagusta de belangrijkste havenstad van het eiland. Aan deze bloei kwam een einde, nadat de stad deel ging uitmaken van Noord-Cyprus en de havens hierdoor niet meer erkend werden door de internationale gemeenschap.
Geschiedenis
De stad werd rond 274 voor Christus door Ptolemaeus II Philadelphus gesticht, na de ernstige schade door een aardbeving bij de stad Salamis. Het kreeg de naam Arsinoe en werd vernoemd naar de zus van Ptolemaeus. Arsinoe bleef voor een lange tijd bestaan als een klein vissersdorp. Pas later, als gevolg van de geleidelijke ontruiming van Salamis vanwege een Arabische invasie, ontwikkelde het dorpje tot een kleine havenstad.
1960 tot 1974
Vanaf de onafhankelijkheid in 1960 tot de Turkse interventie in 1974 bloeide Famagusta zowel cultureel als economisch. Dit was vooral te danken aan Britse investeerders op het eiland die van de relatief lagere belastingtarieven genoten. De stad ontwikkelde zich richting het zuidoosten en hier ontstond een toeristisch centrum, genaamd Varosha. Eind jaren zestig werd Famagusta een van ‘s werelds meest bekende toeristische centra. De moderne gebouwen werden massaal gebouwd in Varosha. Van een kleine havenstad in de zevende eeuw, groeide Famagusta in de jaren 1970 uit tot een stad van de moderne architectuur.
1974
In juli 1974 zijn de oorspronkelijke bewoners door Turkse bezetters uit de stad verdreven. De stad is sindsdien onderdeel geworden van “Turkse Republiek Noord-Cyprus”. De hele wijk Varosha (de kustwijk) is nu omgeven door een hek en wordt beschouwd als niemandsland dat voor geen van beide partijen toegankelijk is. Hotels en huizen zijn compleet leeggehaald. De ondertussen in verval geraakte stad staat er nog, en het hele gebied van Varosha wordt bewaakt door het Turkse leger.
De reden waarom dit gedeelte bewaakt wordt en er deels nog staat is: mocht er ooit schot komen in de onderhandelingen tussen het Turkse Noorden en het Griekse Zuiden, dan is dit het gedeelte dat als eerste teruggegeven wordt aan de Grieks-Cyprioten. De reden hiervan: vóór 1974 (voor de opsplitsing) was Famagusta de belangrijkste stad van Cyprus, met aantrekkelijke stranden, vier- en vijfsterrenhotels, en een groot uitgaansgebied.
1974 tot heden
Tegenwoordig wonen de Turks-Cyprioten ten noorden van Varosha, vooral in de oude ommuurde binnenstad. Dit gedeelte is zeer populair bij de toeristen, vooral door de vele uitgaansplekken]. In de stad bevindt zich ook de Doğu Akdeniz Üniversitesi (de Universiteit van Gazimağusa).
De bevolking van de stad vóór 1974 was ongeveer 60.000. Hiervan waren ongeveer 26.500 inwoners Grieks-Cyprioten, 8.500 inwoners waren Turks-Cyprioten en 4000 inwoners bestonden uit andere etnische groepen. Tegenwoordig telt het niet verboden deel van de stad ongeveer 41.000 inwoners, waarvan de meeste inwoners geïmporteerde Turkse immigranten zijn.Fuente – Source

De Verboden Stad Famagusta Cyprus

EN.- Urban exploration is usually about exploring areas away from urban centers, industrial zones, or abandoned areas. But also for ancient ruins and areas impossible to access, everything depends on each explorer.

ES.- La exploración urbana normalmente se trata de la exploración de zonas alejadas de los núcleos urbanos, zonas industriales, o abandonadas. Pero también por ruinas antiguas y zonas imposibles de acceder, todo depende de cada explorador.

Urbexvideos.eu es la exploración urbana llevada a tu pantalla ! Disfruta de todos los videos de Urbex que existen en una misma página web y todo categorizado por zonas !

Saludos exploradores ! 😉

Publicado en Cyprus y etiquetado , , , , , , , .

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *