Avsnitt 6: Vårdplatsbristen tvingade Therese att föda i Finland

Therese bor i Falköping med sin man och deras tre barn. När hon är gravid med sitt fjärde barn, Oskar, får hon beskedet att hon kommer att föda för tidigt, eventuellt redan i vecka 34. Hon läggs in på Eskilstuna lasarett men flyttas därefter till Karolinska eftersom det finns tecken på att hon kanske kommer att föda redan i vecka 24. Therese låg på Karolinska i en vecka. Hon hade precis lärt känna personalen och de andra föräldrarna när beskedet kom att hon på grund av platsbrist skulle flyttas ännu en gång. Hon läggs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Efter två veckor i Uppsala, när födseln sakta kryper närmare, kommer beskedet att hon nu ska flyttas till Åbo, återigen på grund av brist på vårdplatser. Therese tänkte högt: ”Åbo, var i Sverige ligger det?” Hon hade inte en tanke på att hon skulle behöva åka till ett annat land för att föda sitt barn. Therese vägrade, men flögs till slut ändå till Åbo. Dagen efter föddes Oskar med kejsarsnitt, i Åbo. Här kunde resan ha varit över, men efter förlossningen flyttades Oskar och Therese tre gånger till. Då vägde Oskar bara 700 gram.

Idag är Oskar 16 månader och ska snart börja förskolan, om allt går som det ska. Therese är väldigt tacksam över att Oskar idag mår bra. Samtidigt är hon medveten om de risker han utsattes för på grund av platsbristen. Hon vet att det kunde ha slutat med det värsta tänkbara. Därför vill Therese att det hon varit med om ska belysas i hopp om att ingen ska behöva genomlida något liknande. Hon undrar också varför ingen informerade henne om att detta överhuvudtaget var ett möjligt scenario, att tvingas föda sitt barn utomlands.

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, vårdpersonal och anhöriga. Vi besöker vårdcentraler, sjukhus och annan verksamhet där vi får inblick i patientens resa. Genom deras historier får du som tittare också möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring. I avsnitt 6 möter du Therese som på grund av vårdplatsbristen tvingades föda sitt fjärde barn i Finland.

Prenumerera gärna på vår kanal så kan du se fler filmer i serien ”Hur mår vården”.


Besök oss på

Kontakta oss på:
Telefon: 08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.seFuente – Source

Avsnitt 6: Vårdplatsbristen tvingade Therese att föda i Finland

EN.- Urban exploration is usually about exploring areas away from urban centers, industrial zones, or abandoned areas. But also for ancient ruins and areas impossible to access, everything depends on each explorer.

ES.- La exploración urbana normalmente se trata de la exploración de zonas alejadas de los núcleos urbanos, zonas industriales, o abandonadas. Pero también por ruinas antiguas y zonas imposibles de acceder, todo depende de cada explorador.

Urbexvideos.eu es la exploración urbana llevada a tu pantalla ! Disfruta de todos los videos de Urbex que existen en una misma página web y todo categorizado por zonas !

Saludos exploradores ! 😉

Publicado en Finland y etiquetado , , , , , , , , , .

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *